Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Wanita kini suka mkn ubat putih,kurus,cucuk sana sini.Ini realiti derita pskt buah pinggang.

| August 1, 2018 | 0 Comments

Hi semua. Thanks admin kalau kau siarkan tulisan aku yg carca marba ni. Aku ni takde la pandai sangat buat2 ayat cantik macam novel. Tapi boleh lah dr takde.

Okay aku teros cakap je la ye. Korang pernah tak rase nak tarik rambot korang kuat2 sebab sakit hati bertekak dgn orang yg gile cantik pi makan semua supplements yg founder dia setakat spm je belajar. Tah dari mane mazhab dia belajar tibe2 keluar produk makan suntik ni semua. Maka berbondong lah orang pm sis pm. Bile ade orang tegur bahaye untuk buah pinggang, ade la yg komen ‘saye consume dah lame alhamdulillah takde ape2’.

Meh aku nak cakap. Korang ingt sakit buah pinggang tu mcm sakit darah tinggi kencing manis ke. Makan ubat hari2 setelllll. Tak ye akak2 bijak pandai. Kalau orang kate cancer to silent killer, bagi aku sakit buah pinggang ni silent torture tahu. Seminggu 3x kau kene p pusat dialysis. Setiap sesi tu 4 jam. Hadap la kau tak blh gerak duduk je dekat kerusi tu. Sbb gerak byk kang blood flow tak cantik nurse marah. Peduli ape bontot kebas ke ape ke. Tunggu la sampai siap. Lps tu korang ingt ‘pi je lah cuci tu. Duduk je bukan buat kerje berat’. Meh datang dekat sikit aku nak siku sat.

Bile doctor dah decide ye buah pinggang ko dah rosak dah mcm kurma kering, kene buat dialysis. Siap2 la bg leher korang kene tebuk. Sementara nak buat tapak kat tangan, paling kurang ko kne gune leher dalam 3 4 bulan. Tu pon kalau ko dpt appointment cepat dan ade duit. Duit kejap lg aku cerita. Sepanjang 3 4 bulan tu azab nye dek nonnnnn. Ade org tu sampai 3 4 kali masok hospital sbb tukar tube dekat leher tu. Sbb jangkitan kuman. Kalau jangkitan mmg wasalam 2 minggu la kau jd penghulu wad. Kadang2 darah mengalir keluar ikot lubang tube. So admit wad lg. Sbb doc kene jahit ketatkan. Dah jahit darah lg. Jahit lagi. Sampai doc kate kite tukar tube baru ye puan. Kau tinggal angguk je la.

Lps tu badan kau nak biasekan diri dengan cuci darah tu bukan cepat ye akak2 abg2. Kadang2 2 3 bulan ade org tu berpapah. Kne pakai wheelchair. Jalan kene pegang. Sbb orang sakit buah pinggang ni bahaye kalau jatuh. Tulang tak kuat. Sampai lah badan kau mcm dah terbiase. InsyaAllah kuat la balik. Time awal2 cuci kene jaga2 kalau jantung terase sakit ke badan rase tak sedap ke, kne bgtahu nurse cpt2. Cth tgh cuci tibe2 korang kne demam. Nurse pon off kan machine. Korang pon happy la jugak sbb habes awal. Sampai la nurse bagi ko surat reference. Puan balik ni terus p wad emergency utk admit wad ye. Sbb selalu kalau demam time cuci, takot ade infection. Hahahahahahasedihwoiiiiii.

Bile pakai dkt leher tu nak mandi pon susah. Sbb tempat tu tak blh basah. Nnt kene jangkitan. Ade orang mmg 3 bulaN la tak mandi tak basoh rambot. Kelimumor tu mmg galak membiak bagai di baja. Kalau org berani mandi, mandi je lah. Tp hati2 ye. Sediakan plastik balot leher molek2. Pengalaman aku, sbb tak tahan nak mandi 2x kene infection. Kuang3. -_-

Utk pengetahuan orang2 yang tak tahu, sakit ni sakit sepanjang hayat ye. Kecuali dgn izin Allah, sembuh. Tak pernah tgk sndr tp aku pernah dgr. Ataupon korang ade la penderma alhamdulillah rezeki korang. Jd nye kalau takde, dialysis seumur hidop tu lah jalan penyelesian tok korang. Sepanjang tu sehari doc kasi minum 500 ml je shari. Kalau lebih nnt overload. Kang susah nak nafas. Admit wad, mmg kene marah la. Kalau haus sgt amek la ais tu buat minum. Makan pon byk pantang. Jgn main bedal je.

Ni pasal duit pulak. Panjang kan aku tulis. Itu la aku dah kate sakit ni silent torture. Lg pon aku jenis malas nak sambung2. Ha pasal duit. Korang ingat buat tapak dekat tangan tu murah? Mahal bak hanggggg. Kalau korang punye urat syantek gitu, kos dlm 2k lebih. Kalau doctor cakap kne angkat urat bagai, stand by 6k ye adik manis. Korang boleh claim balik. Tp byk nye dpt claim separoh je. Tp kene dahulu kan duit sndr dulu. Byk aku dengar byk nye tapak tu kalau tak pandai jage, cepat rosak. Buat la baru. Setiap kali buat kos akan naik ye banding yg sebelum. Sebelum buat tapak baru tapak lame kne tutup dulu. Tutup je dah 1k. Wowwwww.

Dialysis tiap2 minggu tu kos lain ye semua. Dengar kalau dpt tempat dkt hospital murah sikit. Kalau p swasta berlobang la poket. Bagi yg kerja kerajaan atau keluarga kerja kerajaan alhamdulillah. Percuma. Kalau takde, blh mohon baitulmal or sokso ke ape ke. Ikut pengetahuan aku yg pergi ke sane sini, bantuan dpt separuh je. So kos lain kne sendiri. Cth kalau dialysis dkt swasta bil sebulan termasok kos dialysis, ubat n etc dlm 5k. So plg kurang sebulan 2k lebih kene cover sndr2. Tp ni kalau swasta ye. Kalau hospital dek non tak pasti. Byk yg aku tgk, terpakse berenti kerja sbb bos mane la nak kasi korg off seminggu 3x 4 jam. Kang kejap2 masok wad. Kejap2 masok wad.

Aku rase elok buat drama pasal penyakit2 gini. Real life mcm mane. Ni tak, akak2 semua dok tgk drama cinta je. Yg lawa mesti dpt lelaki handsome kaye. Mane la tak ramai yg nak jd cantik putih mutih. Badan slim. Aset montokkk kate nye.

Alang2 aku bebel ni, yg agent2 ni agak la weiiii. Ramai kawan aku jd agent product2 gini. Kawan satu kos. Kos science. Tak boleh sungguh bile aku diorang up status betape bagosnye produk tu. Dia consume dan terbukti berkesan. Deiiii macha, u nak tipu siapa. Muke kau mmg dari dulu cantik. Mmg kau dr dulu slim. Mase aku tanye dulu, ko gelak sambil sebut air wudhu. Skang depan duit, ko sebut pakai produk pulak. Tumbuk nak? Lps tu korang pon gune gambar korang yg paling tak cantik sekali. Naseb bek ade lg simpan gambar sunburn lps balik kem hari tu. Blh compare dgn skrg. Kannnnnnn. Mencik betul. Penipu.

Okay lah dah siap bebel. Utk korang2 jage buah pinggang tu baik2. Bykkan minum air masak, jgn minum 3 in 1 tu sgt. Nak lebih tip, sile google sndr ye. Dan utk yg lahabau degil jugak, rajin2 la selalu cek status badan tu. Sbb kalau dpt detect awal ade ubat kasi proses tu lambat sikit. Kalau tak nak jugak, kalau jumpe dekat tpt dialysis tu rajin2 la senyom dgn orang kiri kanan tu. Jgn nyombong pulak. Jgn buat muke stress mcm kau sorang je ade masalah. Jgn mencarot2 marah. No no no. Tak baik.

Amaran, ni utk yg cuci darah. Yg cuci air ikot perot tu korang tunggu la kalau ade yg rajin nak confess. Aku tak la. Sbb aku tak pasti pasal tu. Kang cakap salah kang aku jd penipu pulak. Ha.

Sorry bahase kasar, tp kalau cakap baik2 bukan nak dengar kan. K bye.

**aku malas edit. Kalau ade salah, paham2 je la

– Salena gemokmes

Kredit: iiumc.com

Loading...

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *