Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Wanita Malaysia SUKA Kongsi Video L*[email protected] 9000 Video & Gambar Sudah Menjadi Tontonan !!!

| March 9, 2017 | 0 Comments

Wanita Malaysia SUKA Kongsi Video L*[email protected] 9000 Video & Gambar Sudah Menjadi Tontonan !!! | DUNGUN: Seorang daripada 20 remaja perempuan dan wanita di Malaysia pernah menjadi mangsa jenayah siber apabila secara sukarela berkongsi gambar atau video [email protected] mereka kepada lelaki, sama ada dikenali ataupun tidak.

Tindakan yang dianggap tidak matang itu memakan diri apabila lelaki terbabit kemudian menggunakan bahan berkenaan untuk mengugut mangsa bagi mendapatkan lebih banyak ‘habuan’ di masa depan.

Pengarah Onemyr Awareness Management, Mohd Ridzman Azzahari, berkata berdasarkan pemantauan, pihaknya mendapati tidak kurang daripada 9,000 video dan gambar [email protected] remaja atau wanita Malaysia kini sudah dipertontonkan kepada khalayak awam di internet dan media sosial.

Katanya, berdasarkan pengalaman menjalankan kempen #kesiandia Program Jenayah Siber terhadap pelajar sekolah dan penuntut universiti, pihaknya juga mendapati mangsa paling muda berusia 10 tahun. “Kealpaan mangsa terhadap dunia siber, mendedahkan mereka kepada penjenayah maya, yang menunggu peluang untuk mengaut hasil diperoleh daripada menggodam telefon bimbit atau komputer golongan sasaran.

“Penjenayah maya juga tidak menyasarkan had umur tertentu untuk dijadikan mangsa ini kerana Onemyr ada pelajar berusia 10 tahun hingga golongan warga emas berusia 68 tahun yang menjadi mangsa,” katanya ketika ditemui BH selepas Kempen #kesiandia Program Jenayah Siber di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA), di sini, hari ini.

Program yang dihadiri kira-kira 700 penuntut jurusan Teknologi Maklumat dan Komunikasi PSMZA itu bertujuan memberi pendedahan mengenai ancaman jenayah siber dan cara mengelakkan diri daripada menjadi mangsa siber. Program dirasmikan Pengarah PSMZA, Mohd Pauzi Ibrahim.

Ridzman berkata, modus operandi penjenayah maya yang dikenal pasti adalah dengan menggodam telefon pintar atau media sosial mangsa untuk mendapatkan ‘bahan’ yang diperlukan mereka sebelum menjualnya ke laman sesawang [email protected] Katanya, selain itu, ada juga kes yang membabitkan mangsa itu sendiri dengan rela hati memberikan gambar tidak sopan mereka kepada lelaki dikenali mahu pun tidak, tanpa alasan munasabah.

Sumber:-Berita Harian

P.S. 1 – Padah Tumpang Kereta Dinaiki 4 Gadis. Lelaki Ini DIR0G0L Bergilir² & Dibuang Dalam Semak !!!
P.S. 2 – Gaji RM 1600 Tapi Dah Ada Aset Bernilai SEJUTA Ringgit. Apa Yang Gadis Ini Lakukan Buat Ramai TAKJUB !!!
P.S. 3 – [VIDEO] Apa Yang Pengiring Kereta PM Jepun Ini Lakukan Buat Ramai KAGUM !!!
P.S. 4 – Askar Israel KANTOI Campak SESUATU Di sisi Mayat Warga Palestin Yg Buat Ramai GERAM !!!
P.S. 5 – Bila Tanya Ttg KEKAYAAN. Ini Jawapan Syed Mokhtar Yg Buat Ramai TERDIAM !!!

Loading...

Tags: , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *