Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Jangan TERKEJUT ! Inilah Fungsi Bintik² Hitam Di Cermin Kereta Yang Ramai TAK TAHU !!!

| March 9, 2017 | 0 Comments

Jangan TERKEJUT ! Inilah Fungsi Bintik² Hitam Di Cermin Kereta Yang Ramai TAK TAHU !!! | Seseorang yang mempunyai kereta belum tentu dia tahu tentang setiap inci keretanya. kadang-kala sesuatu yang kita anggap sebagai hiasan kemungkinan ianya ada fungsi yang tersendiri. Anda pastinya perasan adanya bintik-bintik hitam pada cermin hadapan kenderaan anda dan kadang-kadang ada di hujung cermin tingkap sisi.

Ramai yang perasan tapi oleh kerana tak penting kita pun abaikan, jadi apa gunanya bintik-bintik hitam tersebut. Untuk merungkai tentangnya sebuah laman web otomotif telah menghubungi syarikat pembuat kaca dari UK sejak tahun 1826 iaitu Pilkington dan mereka ada jawapannya.

Jaluran bintik hitam dikeliling cermin hadapan kenderaan anda itu dinamakan sebagai “frit”. Ia adalah campuran cat seramik yang tidak boleh dibuang walaupun jika anda cuba mengikisnya.

Frit mempunyai 3 fungsi.

Fungsi pertama ialah, ia menghalang sinar ultraviolet dari merosakan lapisan kedap urethane (pelekat urethane) yang menghalang air hujan dari masuk dari bingkai dan juga memastikan cermin kekal melekat kepada bingkai.

Fungsi kedua jaluran frit itu ialah menhasilkan permukaan yang kasar agar gam dapat melekat dengan lebih kuat. Di samping itu ia juga bintik-bintik hitam itu juga berfungsi menyembunyikan lapisan gam itu dari pandangan luar agar nampak kemas.

Fungsi ketiga ialah lebih kepada tujuan astetik atau kecantikan visual. Bintik-bintik dot matrix itu memberikan perubahan dari bintik-bintik terus ke garisan hitam kedap di tepi bingkai. Bagi kereta moden, terdapat satu lagi kumpulan ‘frit’ pada cermin belakang. Ia dipanggil “visor frit ketiga,” yang berfungsi menghalang cahaya matahari.

Sumber:-Jalaponik 

P.S. 1 – Padah Tumpang Kereta Dinaiki 4 Gadis. Lelaki Ini DIR0G0L Bergilir² & Dibuang Dalam Semak !!!
P.S. 2 – Gaji RM 1600 Tapi Dah Ada Aset Bernilai SEJUTA Ringgit. Apa Yang Gadis Ini Lakukan Buat Ramai TAKJUB !!!
P.S. 3 – [VIDEO] Apa Yang Pengiring Kereta PM Jepun Ini Lakukan Buat Ramai KAGUM !!!
P.S. 4 – Askar Israel KANTOI Campak SESUATU Di sisi Mayat Warga Palestin Yg Buat Ramai GERAM !!!
P.S. 5 – Bila Tanya Ttg KEKAYAAN. Ini Jawapan Syed Mokhtar Yg Buat Ramai TERDIAM !!!

Loading...

Tags: , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *