Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Berjaya Pindahkan Wang Sebanyak 20 Juta. Apa Yang Hacker Ini Lakukan Sama Seperti Robin Hood !!!

| March 9, 2017 | 0 Comments

Berjaya Pindahkan Wang Sebanyak 20 Juta. Apa Yang Hacker Ini Lakukan Sama Seperti Robin Hood !!!  | Pada tahun 2013 lalu nama Hamza Bendelladj menjadi viral di media sosial dan menjadi idola para hacker di Algeria dan timur tengah. Anda pasti tertanya-tanya mengapa hacker yang telah dijatuhi hukuman 15 tahun oleh mahkamah Amerika Syarikat ini begitu popular di media sosial dan juga forum tech.

Hamza Bendelladj adalah “Robin Hood” versi moden dan wira yang dihormati di negara asalnya Algeria. Rakyat Algeria dan hacker dari rantau Timur Tengah melihat dia sebagai idola mereka dan mereka berusaha untuk menjadi sepertinya. Hamza dilaporkan menggunakan “Trojan Spy Eye” untuk memindahkan wang daripada orang dari negara barat untuk diberikan kepada badan amal Palestin. Ia juga kerana ada pihak yang menyebarkan khabar angin bahawa Hamza telah dijatuhi hukuman gantung oleh mahkamah AS.

Hamza adalah seorang lagenda di Algeria, Hamza menjalankan beroperasinya dengan menggunakan kod nama  “BX1” 1 dan digelar “Hacker  senyum”, lahir pada tahun 1988, dari Tizi Ouzou di Algeria. Menurut rakan-rakannya, Hamza boleh bercakap 5 bahasa asing dan mahir dalam coding, kerjaya yang disediakan hanya dikhaskan untuk warga elit Algeria.

Gambar di atas diambil ketika Hamza telah diambil dalam tahanan di Bangkok. Gambar ini adalah sebab kenapa hamza digelar sebagai “The Hacker Smiling”.

Hamza mungkin seorang yang disayangi oleh penggodam Algeria dan Timur Tengah tetapi bagi Barat beliau adalah seorang penjenayah yang berada dalam senarai penjenayah siber paling dikehendaki FBI. Beliau dan rakannya, Aleksandr Andreevich Panin aka ‘Gribodemon’ dan ‘Harderman’ bertanggungjawab dalam kerugian lebih daripada $ 20 juta untuk bank-bank Barat melalui “Trojan Spy Eye” mereka.

Pada tahun 2013, Hamza telah ditangkap di Thailand dan kemudiannya dihantar  ke Amerika Syarikat selepas dia didakwa dengan 23 jenayah berbeza dari 2009 hingga 2011, termasuk penipuan elektronik di beberapa bank, penipuan komputer dan penyalahgunaan skim.

Menurut dokumen pendakwaan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat bertarikh 26 Jun 2013, Spy Eye, iaitu malware (perisian) dan pengumpul data yang telah direka khusus untuk mencuri data peribadi sulit dan juga kelayakan kewangan mangsa yang disasarkan.

Panin dan Hamza mengendalikan “empayar crime ware siber” mereka dari Rusia sejak 2009. Beliau dan Hamza menjual “Spy Eye” dalam talian dengan harga $ 1000 ke $ 10,000. Menurut pihak berkuasa, Hamza dan Panin menjual malware yang hebat ini kepada lebih 150 Penjenayah siber. Salah seorang daripadanya dipercayai telah mencuri $ 3.2 juta selama 6 bulan tempoh menggunakan “Spy Eye” malware.

Hamza mengaku bersalah pada Jun 2015 dengan kesemua pertuduhan. Hamza mengakui bahawa dia telah menghantar lebih daripada satu juta e-mel spam yang mengandungi Spy Eye dan software yang berkaitan ke komputer-komputer di Amerika Syarikat yang menyebabkan beribu-ribu komputer telah dijangkiti malware.

Hamza Bendelladj yang berusia 27 tahun akan menghabiskan 15 tahun di Penjara Amerika Syarikat bagi jenayah kewangan yang dia dan Panin lakukan. Walaupun dia mengaku bersalah, penyokong Hamza terus menggodam pelbagai laman web di seluruh dunia, termasuk, akhir-akhir ini, Air France dan universiti yang berpangkalan di Virginia, menuntut hamza dibebaskan menggunakan hashtags #FreeHamzaBendellaj dan #FreePalestine.

P.S. 1 – Padah Tumpang Kereta Dinaiki 4 Gadis. Lelaki Ini DIR0G0L Bergilir² & Dibuang Dalam Semak !!!
P.S. 2 – Gaji RM 1600 Tapi Dah Ada Aset Bernilai SEJUTA Ringgit. Apa Yang Gadis Ini Lakukan Buat Ramai TAKJUB !!!
P.S. 3 – [VIDEO] Apa Yang Pengiring Kereta PM Jepun Ini Lakukan Buat Ramai KAGUM !!!
P.S. 4 – Askar Israel KANTOI Campak SESUATU Di sisi Mayat Warga Palestin Yg Buat Ramai GERAM !!!
P.S. 5 – Bila Tanya Ttg KEKAYAAN. Ini Jawapan Syed Mokhtar Yg Buat Ramai TERDIAM !!!

Loading...

Tags: , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *