Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Inilah Cara BIJAK Menguruskan Kemalangan Supaya Anda Tidak TERTIPU Dengan TOWING Yang Ramai TAK TAHU !!!

| September 22, 2016 | 0 Comments

Inilah Cara BIJAK Menguruskan Kemalangan Supaya Anda Tidak TERTIPU Dengan TOWING Yang Ramai TAK TAHU !!! | Ramai dikalangan pemandu sama ada lelaki ataupun wanita bila berlaku kemalangan mesti kita akan berada dalam keadaan trauma dan tak tahu mana satu nak buat. kadang-kadang disebabkan trauma itulah kita diambil kesempatan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Di sini ada tips jika berlaku kemalangan supaya kita tidak tertipu…

tow

BAWA KERETA ANDA KE BALAI POLIS DAHULU 

Ramai lagi yang belum tahu cara yang betul untuk uruskan urusan insurans dan kemalangan kereta. Akhirnya pihak insurans dan penarik kereta yang mendapat untung atas angin. Pertama sekali jika kemalangan, anda akan memanggil tow truck (penarik kereta). Bila longkai sampai, dia akan suruh tandatangan satu dokumen.

Jangan tandatangan..!!! Sebab kalau anda tandatangan, longkai akan dapat komisen 10% dari insurans anda. Jangan sesekali tandatangan dokumen itu dan tow truck akan gertak dan momokkan dengan cerita sedih itu dan ini..! Jadi apa tindakan anda..? Cakap je kat dia, “Saya nak towing saje..”

*Biasanya kena caj dalam RM200-300. Towing kereta anda ke balai dulu untuk buat report dan urusan sepatutnya di sana. Lepas buat report, mintak longkai hantarkan kereta ke bengkel panel yang buat repair. Kalau tak tau panel bengkel, call pihak insurans dan minta alamat panel yang buat repair eksiden. Lepas tu, tibalah babak paling best. Tiba giliran anda pulak untuk claim 10% dari tokey bengkel.

Caranya..? Esok adjuster insurance akan datang ke bengkel dan kira jumlah kerosakan. Contohlah, kereta mahal, Audi ke, BMW ke Mercedes ke, total repair dalam RM100,000. Jadi anda boleh claim RM10K dekat tokey bengkel sebab anda dah bagi job kat tokey bengkel itu.

Sebab itulah Tow Truck biasanya bergaduh berebut-rebut kereta dan duit dari bengkel kereta. Dan lagi best, anda boleh claim ‘lost of use’ pada pihak insurans. Contoh kos lost of use insurans anda (ikut jenis insurans) RM30 satu hari. Lepas tu bengkel bagi anggaran siap dalam 1 bulan. Jadi anda boleh dapat RM30 setiap hari selama sebulan.

RM30 x 30 hari (sebulan) = RM900

Anda layak dapat RM900 dari pihak insurans atas dasar nama claim lost of use. Tapi kalau bengkel tak dapat siapkan kereta dalam masa sebulan seperti yang dijanjikan, anda tak boleh claim lagi dengan pihak insurans. Dan tempoh claim lost of use ini maximum 3 bulan saje.

Cuma kat sini perlu hati-hati dengan dua perkara:

PERTAMA! Pastikan bengkel itu tukar part atau barang kat kereta yang rosak itu. Sebab sesetengah bengkel kuat kencing. Dia orang tak tukar. Tapi repair je part yang rosak. Lepas repair, mintak pihak insurans emailkan senarai dan data part yang bengkel tu tukar. Kalau kurang 1 barang, korang claim duit balik kat tokey kedai tu. Kalau diaorang tak nak bagi, gertak je nak report polis atau tribunal pengguna.

KEDUA! Hati-hati dengan Tow Truck bila diaorang cakap, “Hantar kat bengkel saya je lah..!” Itu kencing je. Sebab Tow Truck takde bengkel. Dia pancing je tu.

SHARE artikel ini kalau berguna pada kawan lain..!

MENGELAKKAN KEZALIMAN SEMASA DALAM KEMALANGAN

P/s:  ✋ 😃 bacalah doa naik kenderaan.

Kredit:-Isteri Educated

 

P.S. 1 – NGERI….Sekeluarga MAUT Selepas TERBABAS Dan TERPEROSOK Di Bawah Treler Yang Berhenti Di Lorong Kecemasan !!!
P.S. 2 – Ngeri….Tiga Individu Maut Ditimpa Papan Tanda Lebuhraya Yang Dilanggar Sebuah Treler !!!
P.S. 3 – ‘Tunggu Kami Di Kejiranan Syurga Abang’ Catatan SAYU Yang Buat Ramai TERSENTUH !!!
P.S. 4 – Seorang PENSYARAH Maut Terlibat KEMALANGAN Dalam Perjalanan Ke Persiapan Majlis Penyerahan Rumah Kepada Mangsa Banjir.
P.S. 5 – Akibat Tindakan MELULU Pemandu Kereta Ini Menyebabkan Dia Terbabit Kemalangan Yang NGERI!!!

Loading...

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *