Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Perodua Bezza Vs Proton Preve ? Analisa PEDAS Lelaki Ini Buat Ramai Pengguna Perodua SENTAP !!!

| July 18, 2016 | 10 Comments

Perodua Bezza Vs Proton Preve ? Analisa PEDAS Lelaki Ini Buat Ramai Pengguna Perodua SENTAP !!! | Seperti diceritakan di FB Lutfi Dzolmi (LINK). “Haaa, NCAP bagi 5 bintang utk Perodua Bezza oo, baik pakai Bezza je. Takpayah nak pakai Proton lagi. Boleh bungkus la Proton. Power window rosak, tempat bukak pintu patah.”

1

Hmmm, ini adalah 1 komen pengguna yang Anti-Proton. Aku nak cakap bangang. Ape dia tahu tak Bezza tue penilaian sampai dapat 5 bintang tue dari NCAP Asean je? Asean je weh. Mari sini aku nak bagitau. Kalau dia nak bezakan, bezakan dengan Proton Prevé.

Preve ni 1 1 nya kereta Global dari Proton yang dapat NCAP Australia. Pahey dak? Lagi bagus la cerita dia weh.

Ape ke gile amik Bezza full spec 1.3 harga RM50k ade 2 airbag? Baik amik Preve 1.6 harga RM58k ade 6 airbag. “Bezza” RM8k dapat extra 4 airbag + kereta lagi luas. Penumpang belakang pun tak sakit belakang duduk tegak macam “Bezza” tue. Paham ke idak ni?

Preve pun waranti okey je. 5 tahun standard. Cuma aku punye ni waranti 7 tahun masa tue ade promosi raya aidilfitri tahun lepas. Berbaloi aku amik sebab aku pikirkan keselamatan dia. 6 airbag, power window okey, handle pintu takde patah, enjin senang jaga. Ade masalah pegi kat service center claim waranti. Asalkan jaga waktu servis ape-ape masalah pegi je proton claim selagi boleh.

Tahun ni dah masuk 31 tahun Proton wujud. Umur semacam ni dah usia bapak budak dah. Mungkin 10 tahun lepas banyak masalah dari vendor-vendor yang menyebabkan nama Proton jadi buruk, percayalah untuk 2 tahun akan datang ni, nama Proton kembali naik.

Duit korang. Pikirlah masak-masak. Terserah.

2

Berbalik pada kisah rating tue, aku rasa tak fair kalo org yang terpengaruh dengan cerita Proton ni tak bagus tapi tak pernah pakai lagi. Kadang orang yg cakap Proton ni tak bagus pun tak pernah pakai, dengar cakap orang lain jugak. Come on bradah and sista. Aku yakin, utk 2 tahun akan datang ni, Proton dah boleh bersaing dengan steady dalam market terutamanya Perodua ni.

Aku bukanlah anti-Perodua, tapi aku nak bidas bab rating je. Sebab tue aku tulis panjang-panjang supaya korang boleh pikir balik. Aku bagi perbezaan antara rating Asean dan Australia tue. Rating Australia ni nak dapat memang kemain lagi payah. Cuma mintak Perodua bawak Bezza pegi test NCAP Australia, silap-silap 2 bintang je.

Dalam bulan ni atau bulan depan, Proton akan keluarkan model terbaru dia lagi. Masa tue baru ade fight dengan Bezza. Model gantian Saga BLM skrg nie. KREDIT FB Lutfi Dzolmi (LINK).

P.S. 1 – Inilah Hasil Campuran Cuka Jalen Dan Softener Daia Yang Buat Ramai Suri Rumah TERSEYUM !!!
P.S. 2 – Inilah VIDEO JELAS Detik Penyanyi Dangdut POPULAR Maut DIPATUK Ular. Memang NGERI !!!
P.S. 3 – Kenapa Semut TAK HURUNG Coklat Cadbury Terbiar. Puncanya Sgt MENGEJUTKAN !!!
P.S. 4 – Inilah Cara HACK Whatsapp Pasangan Anda Dengan MUDAH Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 5 – 10 GAMBAR Bukti Lukisan Lawak GILA GILA Tahun 1993 Kini Jadi KENYATAAN !!!

Loading...

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Imi says:

    Xyh rating rating sgtlh.. dunia je..

  2. Benar Berlaku says:

    Bezza dgn preve jauh sangat segment..preve tu kete besar..segment pun lain..mmg safety bagus..tp masalah proton ni tak berubah..aku pakai myvi n preve..after service perodua mmg improve sangat..dari mula2 beli smpai sekarang..ade peningkatan..preve plak bila pergi service..rase macam berbeza jauh sangat dengan perodua..kete baru beberapa bulan dan bunyi angin masuk la..starter kadang2 tak berfungsi dengan baik la..dah la problem..tak solve pun..jadi balik..entah ape2 proton..dah la kerajaan bg suntikan berbilion..kereta OK sangat2 pun tapi after sales macam hampeh..tak guna..

  3. bodo kayu says:

    Bodoh kayu… bezza ngan preve… nape x compare bezza dgn civic…

  4. tak cerdik says:

    mamat ni konon2 nak tunjuk pandai dia compare compare keta 1.3 dengan keta 1.6.. nampak sangat tak cerdik..

  5. . says:

    Bro..kau tgk balik video bezza tu.. bezza ngan preve dua2 dpt score 15.38.. so..kalau global ke euro ke.. mesti la kalau crash test dpt sama..mcm mane pulak boleh lain..lagi pulak bezza tu segmen A..mestila tu pencapaian terbaik..kete kecik tuu..x kan sng2 nk dpt 5 star..kalau engineer kete baca comment kau tu mesti sakit prut diorang gelakk..

  6. Rashidi says:

    Nak buat penilaian pn biarlah menyeluruh seperti kategori 1.3cc,1.6cc dan 2.0cc, Specifikasi, Safety dan Value… Klau beli Honda City 1.3cc sdh tentu menang klau dibanding dgn MyVi 1.3 dari spesifikasi,safety dan keselesaan.. Cuma menang MyVi value kurang sikit dari City.. Apa2pn, beli je kereta apa anda suka dan mampu. Tak payah condemed atau bandingkan apa2pn jenis kereta.. Setiap kereta ada kelebihan dan kekurangan.. Tak ada kereta yg tak rosak.. Nak beli kereta biarlah cari banyak2 info dan jangan dengar cerita2 dari mulut yg kurang bijak(fikiran banyak yang negatif) dan terlalu bijak(salesman) supaya anda tak terbeli apa yg sepatutnya..

  7. Gorgon says:

    Hanya beruk baru main kereta ja compare bezza dgn preve.. Saga baru keluaq ni pun bonet belakang guna spring ja.. Save kos nk lawan dgn perodua.. Baik bagi nama baru proton tahik.. Harga nk acah2 kereta import.. Kualiti sampah mengalahkan demak..

  8. Amran says:

    Preve rm58k mana ada 6 airbag, push start button, reverse camera, keyless entry & go..

    preve standard & exec mana ada 6 airbag. Nak 6 airbag byr rm73k la varian premium!

  9. Papajue says:

    Apa nak kecoh kecoh ni bawak bertenang hanya jenama pon nak bising bising….. Dua dua dari jenama buatan tempatan…. Yang adun dan uli pon dari tangan orang tempatan termasuk rekaan pon akal dan fikiran dari orang tempatan…. Kedua dua ada kelebihan dan kekurangan yang penting bila masuk kereta baca doa kenderaan agar selamat perjalanan tak kira jauh dan dekat tak perlu menangkan antara perodua dan proton mana lagi hebat….. Kalau betul hebat boleh kah kita jadikan kereta tu umpama rumah kedua semua ada kelengkapan seperti sebuah rumah hanya penggangkutan pon kalau x nak beli kereta perodua beli kereta proton ada duit lebih beli kereta import nak safety lebih aibag banyak balut badan masing masing termasuk anak dan isteri dengan span banyak banyak

  10. Papajue says:

    Saya ada kereta jenama proton waja tahun 2007 dan sebuah kereta iswara tahun 2004 kedua dua jentera masih beroperasi dengan baik…. Beli lah jenama apa pun dalam dunia ni… Kereta kebal sekali pon hanya sedap bawak pon dalam lingkungan 4 tahun je lepas tu….. Ada lah masaalahnya semua jenis masaalah kereta ni sama kalau nama dia kereta semua bergantung kepada nasib….bila nak beli tak semestinya proton tak bagus dan tidak semestinya perodua tak bagus…. Atas penggunaan kalau lasak… Lasaklah kereta tu kalau bawak cermat jaga…. Maka ok lah kereta tu…. X nak rosak simpan dan bungkus kereta tu elok elok macam packing barang… Barang mudah pecah pastu letak dalam almari…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *